Cviček PTP, 1 L

3,60 €

Cviček ponotranja dolenjsko pokrajino in človeka

Če se dotakneš dolenjske zemlje, poduhaš naše reke, travnike in gozdove, boš v prepletu vonjev prepoznal domačnost cvička, ki očara s svojo enostavnostjo in preprostostjo. Cviček je namreč takšen kot dolenjski človek. Da bi opisal njegovo veličino, ne potrebuješ veliko besed – je ljudsko vino, zato ga imamo radi.

Videz, aroma in okus

Videz: rubinasto rdeča barva, rahlo vijolični odtenki.
Aroma: jagodičje, maline.
Okus: pitno, lahkotno, igrivo.

Sommelier priporoča

K hrani: Piten, da mu ni para, svetlo rdečkast z rubinastim odtenkom, vabljivo svež in saden, po malinah, jagodah in ribezu. Takšen je cviček PTP Kleti Krško, ki ponuja priložnosti za veselo in sproščeno druženje. Še najbolj ob izbranih jedeh. No, lahko je že aperitiv, saj bo s svežino in zmerno kislino vzdramil brbončice in jih pripravil na nova doživetja. Potem se pojedina lahko začne. Ni boljšega kot suhomesnate dobrote poplakniti s kozarcem cvička. Če je poleg še topel kruh iz krušne peči, bodo užitki skoraj rajski. Tudi koline se nadvse rade družijo s tem dolenjskim veseljakom. In ne razmišljajte preveč, sočna pečenka, takšna ali drugačna, naravnost kliče po kozarcu cvička. Pazite le, da ne bo ne prehladen ne pretopel, najboljšo aromo ponuja pri od 12 do 14 °C. Sicer pa, zaradi svoje lahkotnosti je cviček PTP kot nalašč za sodoben življenjski slog. Ker je brez ostanka sladkorja, je primeren tudi za bolnike s sladkorno boleznijo.
Temperatura serviranja: 12–14 °C.
Potencial staranja: enoletno vino.

Pridelava

Grozdje: žametna črnina, modra frankinja, kraljevina, laški rizling, rumeni plavec …

Zgodba

Zgodba: Cviček s tradicijo - Svetovni vinski posebnež Cviček ptp je vino z bogato večstoletno tradicijo. Posebnež zato, ker je pridelan iz rdečkastih, rdečih in belih sort, kar evropska zakonodaja dovoljuje le izjemoma. Cviček ptp iz Kleti Krško navdušuje z nežnim okusom vabljive kakovosti, kar dokazujejo tudi številna priznanja z ocenjevanj vin. Je suho vino z nizko alkoholno stopnjo, do 10 % vol, v katerem se odseva radoživa dolenjska pokrajina. Lahkotno, sveže, pitno in hkrati živahno vino Cviček ptp je vino sodobnega človeka. V Evropski uniji je zaščiten z oznako ptp – priznano tradicionalno poimenovanje, kar mu zagotavlja visoko kakovost in hkrati postavlja stroga pravila, po katerih ga lahko pridelujemo le v njegovi domovini Dolenjski. Prav zato je edinstven.

Produktni list

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi