Ostalo

Nahrbtnik Pijmo kulTURNo

Nagrade

Nagrade

Nagrade

Nagrade

Nagrade

Nagrade

OPIS

11,00 

Na zalogi

Ni na zalogi

Izdelek po naročilu, dobava od 3 do 10 dni.

Videz, aroma in okus

Nasveti sommelierja

SPAJANJE S HRANO

Temperatura serviranja

Potencial staranja

Pridelava

GROZDJE

Produktni list

DOKUMENT

Dostava za izdelke na zalogi 2-5 delovnih dni.

Dotava za izdelke po naročilu od 3 - 10 dni.

Kdaj poteka dostava?

Izdelke na zalogi odpošiljamo predvidoma naslednji delovni dan od naročila. Ko bo naročilo odposlano, boste obveščeni po elektronski pošti.

Osebni prevzem.

Omogočamo osebni prevzem v naši vinoteki Turn.
Lokacija: Vinoteka Turn, Rostoharjeva ulica 88, 8270 Krško Odpiralni čas: Pon–čet: 7.00–15.00, pet. 7.00-18.00, sob. 9.00-13.00.

Nahrbtnik Pijmo kulTURNo

Vsako vino ima svojo zgodbo

Legende Šrajbarskega turna

Zgodba o dveh legendah: cvičku in krškopoljskem prašiču

Cviček nam pripoveduje zgodbo o trti, ki se napaja iz domače zemlje, o rasti, zorenju in ljubezni. Razkriva nam skrivnosti o dlaneh ljudi, ki so s skrbnostjo obrali vsako jagodo, stoletja ljubeče skrbeli za rdeči nektar in ga delili s prijatelji. Ob njem so se veselili, se spoznavali, se ljubili in tudi jokali. Vse to pripoveduje cviček vsakomur, ki mu želi prisluhniti. Tako kot cviček ima tudi krškopoljski prašič (edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašiča) svojo zgodbo, ki ga določa. Zaradi zakonskih omejitev smo ga kot pasmo skoraj izgubili, a je trmasto vztrajal. Danes velja za kulinarično specialiteto. V Kleti Krško cenimo oboje – cviček in krškopoljca. V družbi drug drugega sta za gastronomske navdušence pravo bogastvo.

Legende Šrajbarskega turna

Zgodba o cvetličnih tihožitjih, ki so dobila vonj in okus

Zgodba o cvetličnih tihožitjih, ki so dobila vonj in okus Linijo TURN dopolnjujemo s prvim slajšim mirnim vinom, ki v sebi skriva pridih ženske elegance. Nežni, a očarljivi cvetlični aromi krškega muškata nedvomno pritiče zgodba lepe, mlade in nadarjene umetnice, potomke ene najimenitnejših plemiških družin tedanje Evrope. Likovna in vrtna kultura sta v 19. stoletju neločljivo povezani, v naši dediščini pa nikoli prej niti pozneje tako žlahtno prepleteni kot v življenju in delu grofice Marije Auersperg Attems. Njene vrline je izničil čas, ostale pa so slike – znamenita cvetlična tihožitja, ki jih je ustvarjala brez formalne slikarske izobrazbe pričajo o njenem nespornem talentu in ljubezni do narave. Kot edina stalnica med raznovrstnim naslikanim cvetjem se pojavljajo vrtnice, ki so kraljevale tudi v razkošnem vrtu Šrajbarskega Turna. Njenemu umetniškemu opusu smo pridružili našo strast do pridelovanja vina in ustvarili Turn Classic Muškat – novi najljubši spremljevalec damskih druženj, z izrazitim sortnim šarmom pa prepriča tudi moške ljubitelje slajših vin.

Legende Šrajbarskega turna

Legenda o neuresničeni ljubezni, otroku, hrastu in zibelki

Legenda pripoveduje o mladem grofu Mariji Aleksandru Auerspergu, ki se zaljubi v prelepo, a revno dekle. Velika ljubezen zaradi nasprotovanja njegovih staršev ni uslišana. Mladi grof se naposled poroči z dekletom svojega stanu, nesojeni srčni izbranki pa obljubi, da bo posekal mogočni hrast, pod katerim sta preživljala svoje skrivne in srečne trenutke ter iz njega stesal zibelko za svojega prvorojenca. Grof je držal obljubo in v hrastovo zibelko položil sina Antona Aleksandra Auersperga, ki je kasneje postal znan kot pesnik in osebni prijatelj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Z njim si je delil ljubezen do literature ter do dobre vinske kapljice, ki je zorela v Auerspergovi grajski kleti.
Zibelka je danes na ogled v Narodnem muzeju Slovenije, zgodba pa živi v Kleti Krško in se skozi modro frankinjo prenaša iz roda v rod.

Legende Šrajbarskega turna

Navdihujoče prijateljstvo med pesnikom in grofom

Tudi ta zgodba prihaja iz Šrajbarskega Turna, ki je bil v 19. stoletju v lasti Antona Aleksandra Auersperga, ljubitelja kulture in umetnosti. Že v času odraščanja je prijateljeval z velikim slovenskim pesnikom Francetom Prešernom in se tudi sam preizkusil v pesnikovanju. Zaradi starostne razlike ga je Prešeren v šali imenoval kar Zelen’c, zato je Anton Aleksander Auersperg danes v akademskih krogih znan pod pomenljivim psevdonimom Anastazij Grün. S Francetom Prešernom sta se veliko mudila v vinski kleti, ki je bila tedaj v lasti rodbine Auersperg, danes pa je prepoznavna pod imenom Klet Krško. Mnogi so mnenja, da je ob dobri vinski kapljici nastal marsikateri imeniten pesniški stih, naše vino Zeleni silvanec pa ponosno nosi ime grofa Zelenca.

Legende Šrajbarskega turna

Ali vemo, kako je nastala Prešernova Zdravljica?

Kdaj, kako in kje je bila spisana Prešernova Zdravljica, je zavito v tančico skrivnosti. Zagotovo vemo, da je France Prešeren cenil vino, da si je rad privoščil kozarček ali dva ter da je bil poln umetniškega navdiha. Še posebej v čislih je imel vino iz Leskovca (danes Klet Krško), ki je zorelo v vinski kleti njegovega prijatelja Anastazija Grüna. Ko se jima je pridružil še Andrej Smole, so omamljeni od čarov vina razgrabljali o literaturi in skovali marsikateri umetelni stih.

Ste stari več kot 18 let?

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena le polnoletnim osebam.

This site is registered on wpml.org as a development site.