Klet Krško

V objemu tradicije

V dolenjskem vinorodnem okolišu je doma Klet Krško, ki že od leta 1928 navdušuje s kakovostnimi in vrhunskimi vini. Delujemo v okviru Kmečke zadruge Krško, z. o. o. Gradimo na tradiciji, večletnih izkušnjah, dobrem poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobni tehnologiji, kar zagotavlja, da je Klet Krško danes opazen ponudnik visokokakovostnih vin in hkrati vodilni proizvajalec najboljšega cvička PTP. 

Na lastnih vinogradniških površinah na Sremiču pridelujemo sorte grozdja za vrhunska vina: modra frankinja, zeleni silvanec, beli pinot, laški rizling in sauvignon. Dokaz za visoko kakovost vin so najžlahtnejša odličja na domačih in tujih ocenjevanjih vin. Vse postopke v kleti opravljamo skladno z mednarodno priznanim standardom v živilski industriji HACCP, kar potrjuje tudi certifikat kakovosti ISO 9001:2015.

V Vinski kleti Krško negujemo vina v grajskih kleteh v starem grajskem poslopju, kjer so nekdaj prebivali grofje Auerspergi. V 18. stoletju je bilo gospodarstvo Šrajbarskega turna oz. gradu Leskovec pri Krškem na vrhuncu. Leta 1770 je bila zgrajena tudi še danes lepo ohranjena Vinska klet Krško, v kateri pa seveda takrat niso hranili cvička, ampak različna, predvsem bela vina. Vinograde so imeli predvsem v bližnji okolici, bogat arhiv o tem pa je hranjen v fondu Šrajbarski turn v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani.

Skozi zgodovino in lastnike, predvsem družino Auersperg, pridemo do 19. stoletja in pesnika Anastazija Grüna, lastnika Šrajbarskega turna s pravim imenom Anton Aleksander Auersperg.

Njegov učitelj je bil tudi naš slavni pesnik France Prešeren, ki je večkrat obiskal svojega učenca v njegovem gradu nasproti kleti in v njegovi kleti. V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani hranijo pismo, v katerem grof Auersperg opozarja Prešerna na njegov dolg za vino, ki ga je »odnesel« iz njegove kleti. Obiskovalcem naše kleti vedno povemo to zgodbo, ko jih popeljemo v osrednjo cvičkovo klet, ki je tudi glavni motiv na cvičkovi steklenici. Kdo ve, če niso prav med temi mogočnimi oboki nastali znameniti verzi 'Prijatli, obrodile so trte vince nam sladko' ... 

V starem delu grajske kleti je osrednja cvičkova klet in arhiva, v posodobljeni zgornji kleti zorijo bela vina, v barik sodčkih v degustacijskem prostoru pa že večkrat nagrajena modra frankinja Prestige. Z veseljem vas bomo popeljali skozi staro grajsko klet.

Vabljeni na pokušino vina v prijeten ambient

Z veseljem za vas organiziramo oglede kleti in degustacije za večje in manjše skupine.

VEČ

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi