Klet Krško, od leta 1928

Letos Kmečka zadruga Krško praznuje visok jubilej - 90 let od prvih začetkov delovanja. Natanko leta 1928 je začela navduševati s kakovostnimi in vrhunskimi vini. 

Vinska klet Krško deluje v okviru Kmečke zadruge Krško, z. o. o. Gradimo na tradiciji, večletnih izkušnjah, dobrem poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobni tehnologiji, kar zagotavlja, da je Klet Krško danes opazen ponudnik visoko kakovostnih vin in hkrati vodilni proizvajalec najboljšega cvička PTP, ki je pravi vinski posebnež. Dokaz za visoko kakovost vin so najžlahtnejša odličja na domačih in tujih ocenjevanjih vin. 

V Vinski kleti Krško negujemo vina v grajskih kleteh v starem grajskem poslopju, kjer so nekdaj prebivali grofje Auerspergi. V 18. stoletju je bilo gospodarstvo Šrajbarskega turna oz. gradu Leskovec pri Krškem na vrhuncu. Leta 1770 je bila zgrajena tudi še danes lepo ohranjena Vinska klet Krško, v kateri pa seveda takrat niso hranili le cvička, ampak različna, predvsem bela vina. Vinograde so imeli predvsem v bližnji okolici, bogat arhiv o tem pa je hranjen v fondu Šrajbarski turn v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani.

Pomembno pa je poudariti, da se je organizirano vinogradništvo in kletarstvo na Dolenjskem  začelo z ustanovitvijo Vinarske zadruge v Kostanjevici na Krki ob koncu leta 1928. Gospodarske razmere in zaradi trsne uši propadli vinogradi so narekovali združevanje proizvajalcev v specializirano zadrugo, ki bo pospeševala obnovo in delovala na področju prodaje in promocije dolenjskih vin, predvsem že uveljavljenega avtohtonega vina cviček. 

Gospodarsko in politično združevanje je doživelo največji razvoj po letu 1970 z otvoritvijo prve polnilnice vina, razširitvijo kletnih kapacitet, pridobitvijo lastnih vinogradniških površin in z uspešnimi (trajnimi) medsebojnimi odnosi z zasebnimi pridelovalci. 

Današnja Kmečka zadruga Krško, z. o. o., je bila ustanovljena leta 1993 in ima lastne vinogradniške površine na posestvu Sremič, kjer pridelujemo vrhunska bela in rdeča ter predikatna vina. Grozdje za cviček PTP odkupujemo od članov svoje zadruge. Ustanovljen je tudi Konzorcij Cviček, z. o. o., z namenom, da ohranimo tradicionalno pridelavo avtohtonega vina cviček PTP in s prodajo v višjem cenovnem razredu zagotovimo obstoj dolenjskih vinogradnikov. To nam uspeva s skupnimi promocijskimi nastopi in enotno podobo navojnih zamaškov, kjer je poleg napisa Konzorcij Cviček zaščitni znak majolika. 

Številni spremljajoči dogodki in osrednja prireditev - Prva revija slovenskih napitnic o vinu

Žlahtni sijaj neštetih medalj in priznanj pričajo o mogočni zgodovini in navdušenem zrenju v prihodnost pri pridelovanju najkakovostnejših vin z blagovno znamko, ki odraža najboljše kar lahko ponudi z 90-letno tradicijo. S ponosom obeležujemo visok jubilej s številnimi spremljajočimi dogodki in osrednjo prireditvijo – Prvo revijo slovenskih napitnic o vinu, ki se je odvijala 13.maja 2018 v veliki dvorani Kulturnega doma Krško. 

Oglejte si tudi utrinke iz praznovanja visokega jubileja, 11.maja 2018.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi