PREDIKATNA VINA

Pravimo jim tudi vina posebnih trgatev ali botritična vina, ker jim daje poseben značaj žlahtna gniloba, na kratko botritis. Žlahtna gniloba? Kako je lahko gniloba žlahtna? Ta dva pojma se vendar izključujeta. Pri takih vinih prav nič, celo zaželena je in tudi nujna. Skrivnost in modrost narave. Vanjo lahko proniknete tudi z okušanjem naših predikatnih vin. Ne zgodijo se vsako leto, marsikaj se mora ujeti, od zdravega grozdja do primerno suhega in zgolj rahlo megličastega vremena v pozno jesen ali zimo, da lačne divjadi niti ne omenjamo. In seveda zmrzal ob pravem času za ledeno vino. Zato so redka, zato so posebna in edinstvena.

Laški rizling, izbor, 0,5 l

Na lestvici posebnih ali predikatnih vin je najprej pozna trgatev, za njo izbor. Grozdje mora biti prezrelo, z nekaj žlahtne gnilobe, latinsko botrytis cinerea. Za izbor se odberejo samo najboljši, najbolj dozoreli deli grozdja. Zlata barva, botritične note po suhem sadju, oreščkih, rozinah, okus in pookus sta zelo rozinasta. Vino se mehko razlije po ustni votlini in vztraja ter vztraja. Samo čudimo se lahko, kaj vse zmore modra narava, če ji zna človek tenkočutno prisluhniti. 

K hrani

Pri iskanju sozvočja med sladkimi vini in jedmi velja enostavno pravilo: čim slajša sladica, tem slajše vino, s tem bo dosežena harmonija. Ali drugače, če imamo manj sladko in ekstraktno vino, naj bo tudi sladica manj zahtevna. Za izbor laškega rizlinga bo pravšnja izbira biskvit s sadjem, jabolčna ali katera druga pita, zavitki vseh vrst, potice ... Kaj pa pozabljena prosena kaša s suhim sadjem? Kaže poskusiti.

Temperatura serviranja

od 13 do 15 °C

Spletni nakup

Laški rizling izbor 0,5 l, 2009 53,00 €

Povpraševanje

Podrobnosti o pridobivanju in obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilnik o zasebnosti.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi