PREDIKATNA VINA

Pravimo jim tudi vina posebnih trgatev ali botritična vina, ker jim daje poseben značaj žlahtna gniloba, na kratko botritis. Žlahtna gniloba? Kako je lahko gniloba žlahtna? Ta dva pojma se vendar izključujeta. Pri takih vinih prav nič, celo zaželena je in tudi nujna. Skrivnost in modrost narave. Vanjo lahko proniknete tudi z okušanjem naših predikatnih vin. Ne zgodijo se vsako leto, marsikaj se mora ujeti, od zdravega grozdja do primerno suhega in zgolj rahlo megličastega vremena v pozno jesen ali zimo, da lačne divjadi niti ne omenjamo. In seveda zmrzal ob pravem času za ledeno vino. Zato so redka, zato so posebna in edinstvena.

Laški rizling, suhi jagodni izbor, 0,375 l

Na vrhu piramide predikatnih vin. Suhi jagodni izbor je redkost, ki nam jo nakloni narava vsake toliko časa. Sploh ne vsako leto, morda nekajkrat v desetletju, ali še to ne. Zanj se mora marsikaj uskladiti: zdravo in zrelo grozdje, ne prevlažna in primerno topla pozna jesen, ki omogoči žlahtni gnilobi, da oplemeniti grozdje in jagode izsuši do rozinasto zgrbančenih, do suhega jagodnega izbora. Samo take jagode gredo v stiskalnico. Če bi normalna trgatev dala liter vina na trto, je pridobitek pri suhem jagodnem izboru vsaj desetkrat manjši. Tudi zato so taka vina posebna. Tale laški rizling zlate barve teče v kozarec mehko, oljnato, neslišno. Vonj je bogato sestavljen, po suhem sadju, figah in rozinah, vse skupaj zaokroža akacijev med. V ustih razvaja harmoničen preplet sladkosti, kisline in alkohola, kjer nič od tega ne izstopa. Eksplozija razkošja! In spet se lahko samo čudimo. Ter tiho uživamo.  

K hrani

Ker poznamo pravilo čim slajša sladica, tem slajše vino, bomo morali zdaj seči po slajših in zahtevnejših vrhovih, saj tudi suhi jagodni izbor stoji na Olimpu predikatnih vin. Lahko začnemo s pralineji, naj bodo obloženi s temno čokolado. Prava saherjeva torta se bo prav tako razveselila suhega jagodnega izbora. Če nas njegov vonj napeljuje k figam, rozinam in medu, je gost in sladek kolač iz suhega sadja dobra izbira.

Temperatura serviranja

od 13 do 15 °C

Spletni nakup

Laški rizling suhi jagodni izbor 0,375 l, 2011 150,00 €

Povpraševanje

Podrobnosti o pridobivanju in obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilnik o zasebnosti.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi