Ledena trgatev laškega rizlinga

Na prvo januarsko soboto, ko se je mesto v dolini šele začelo prebujati, so se zaposleni skupaj s člani Kluba ljubiteljev vinske kleti Krško veselo podali na LEDENO TRGATEV LAŠKEGA RIZLINGA.

Ne glede na to, da se je skala na termometru v jutru spustila na 11 stopinj Celzija, je bilo na vinorodnem pobočju pod vrhom Sremiča nad Krškim že zarana živahno. Dobrih 30 trgačev je poskrbelo za odlično vzdušje, dodatno pa sta k temu pripomogla topel kuhanček in nepozaben sončni vzhod.

Današnje jutro je bilo kot naročeno za trgatev, kot je zadovoljno ugotavljal direktor zadruge Janez Živič, saj so pretekle dni temperature vztrajale pod lediščem, kar je tudi pogoj za izvedbo ledene trgatve: »Pot od vinograda do preše mora biti čim krajša, saj sprešamo še ledene grozdne jagode. Potrgali smo grozdje z 2000 trsov laškega rizlinga, pričakujemo približno 200 litrov najžlahtnejšega vina, kar nam vinska trta lahko ponudi ob takšni ledeni trgatvi.«

»Vtisi so odlični,« je povedal predsednik kluba Jože Leskovar. »Zanimiva izkušnja, ko trgaš suhe in zamrznjene rozine. Upamo, da bomo čez tri, štiri leta iz teh dobili še eno vrhunsko vino iz naše kleti.« Kakor dodaja Leskovar, je v klubu trenutno približno 50 članov iz vse Slovenije: »Klub je bil ustanovljen z namenom promocije vina iz naše regije, predvsem pa Kleti Krško. Poleg tega se člani kluba tudi izobražujemo, ne le o vinih, temveč še o drugih vinskih destilatih, udeležujemo se strokovnih ekskurzij, hkrati pa gre za prijetno druženje.« V klubu je večinoma vodstveni kader posavskih, največ krških podjetij, pa tudi iz več drugih podjetij po Sloveniji in drugih ustanov.

Vir: Posavski obzornik

Več o dogodku na Posavski obzornik in RTV SLO

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi