Utrinki z novinarske konference in sporočilo za medije

Klet Krško že od leta 1928 navdušuje s kakovostnimi in vrhunskimi vini. Smo največje domovanje najboljšega svetovnega vinskega posebneža – vina cviček PTP ter opazen ponudnik drugih visokokakovostnih vin. Dokaz dobrega dela so številne prejete nagrade in priznanja. V četrtek, 8. 6., pa se jim bo pridružil še šampionski naslov mednarodnega Festivala modre frankinje Sevnica 2017. 

Vinska klet Krško na lokalnem območju združuje več kot 230 vinogradnikov in njihovih družin. Geografsko spadamo v vinorodno deželo Posavje, v kleti pa negujemo vina iz kar dveh vinorodnih okolišev: dolenjskega in bizeljsko-sremiškega. 

Posavje se lahko pohvali kot eno najboljših slovenskih in celo evropskih območij (terroirjev) za uspevanje slovenske avtohtone sorte modre frankinje. Vino modre frankinje se skupaj z lokalno pridelano hrano povezuje v bogate vinsko-kulinarične zgodbe. 

Z našimi vini, ki jih uvrščamo v linijo Premium, si prizadevamo ustvariti sinonim za izrazito sortno aromo, popolno uravnoteženost, pitnost, zdravje in najvišjo kakovost.

Na sončnih legah Sremiča smo skrbni vinogradniki pridelali žlahtno vino Posavja

Modra frankinja Premium, letnik 2015

Opis vina: Vino ima izrazit sadni okus in prijetno svežino, ki se zadrži s staranjem. Je bogat vir visoke vsebnost antioksidantov, še posebej resveratola, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Resveratol znižuje raven holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo. 

Priznanja: Počaščeni in ponosni smo, da nam je vrhunsko kakovost potrdila stroka, saj smo za Modro frankinjo Premium letnika 2015 posegli po laskavem nazivu – ŠAMPION na mednarodnem ocenjevanju 7. festivala modre frankinje, ki bo 7. junija na gradu Sevnica, kjer bo s predstavitvijo vin prisotna tudi naša klet. 

Tla in pridelava grozdja: Pestra geološka sestava na dobro prepereli apnenčasti podlagi, sloji, prekriti s plastjo laporja. Vinogradi se razprostirajo na najboljših vinogradniških legah bizeljsko-sremiškega vinorodnega okoliša – vinorodna lega Sremič. Trta ima gojitveno obliko guyot, trgatev je bila opravljena 18. oktobra 2015.

Kletarjenje: 10-dnevna fermentacija v nerjavnih posodah pri temperaturi 25–27 ºC in protektivna tehnologija sta bili odlični osnovi za zorjenje v velikih lesenih sodih, ki so tradicija Kleti Krško. Sledilo je 12-mesečno zorjenje na finih drožeh, kar nam je omogočilo pridelavo sortno značilnega vina, ki smo ga dopolnili s klasično francosko tehnologijo (10 odstotkov barika). Kombinacija bogatega znanja in ustvarjalnosti je bila brezmejna, saj smo ustvarili vino, ki se poda najrazličnejšim življenjskim dogodkom in zadovolji zahtevnejše poznavalce. 

Videz: Temno rubinasto rdeče barve z vijoličnim odsevom.

Aroma: Mehka, prijetne note zrelega jagodičja, saden vonj, ki se prepleta s harmonijo hrastovega soda. Elegantni in zreli tanini poskrbijo za zaokroženo celoto, ta pa se nadaljuje v dolg in topel odhod.

Analiza:

Letnik vina: 2015
Alkohol: 12,50 vol. %
Skupne kisline: 5,20 g/l
pH: 3,62
Ostanek sladkorja: 3,0 g/l

Somelje priporoča: Divjačina, rdeče meso v vseh oblikah (pečeno, na žaru ali suho), zrel, rahlo pikanten ovčji sir, temna čokolada. Priporočamo ga ob biftku z zelenim poprom, zrezkih v poprovi ali česnovi omaki, praženih jetrih v vinski omaki z janežem in meto, ob florentinskem zrezku in pikantnih zrelih sirih.

Najlepše razvije svoj značaj pri temperaturi: 16–18 ºC.

Potencial staranja: Do 5 let.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi