LINIJA PRESTIGE

Vrh kakovostne piramide, če ne upoštevamo predikatnih vin, predstavlja linija Prestige. V njej sta modra frankinja Prestige in modra frankinja Gourmet: izbrane lege in izbrano grozdje za izbrani vini. Za res velika rdeča vina, kot jim rečemo, je zorjenje v lesenih sodih obvezno. Tanini se z leti spreminjajo, postajajo mehki, sladkasti in žametasti, vino dobiva terciarne zorilne arome. Liniji Prestige namenjamo tretjino novih barik sodčkov in dve tretjini enkrat rabljenih, da odtis lesa ni premočan, da ne prekrije vina.

Modra frankinja Prestige Gourmet, 0,75 l

Je kaj razlike med to in Prestige? V negi, v šolanju prav nič, obe preživita v lesenih sodih tri leta, po končani alkoholni fermentaciji ali že med njo steče za taka vina obvezen biološki razkis, ki ostrejšo jabolčno kislino spremeni v milejšo mlečno in hkrati zniža skupne kisline, sledi zorjenje vina na finih drožeh, ki vino bogatijo in mehčajo. Razlika je zgolj v izbiri grozdja, Gourmet se lahko pohvali s posebej izbranim z najboljših sremiških leg. Razliko boste morda opazili, če boste slepo primerjali obe, ne vedoč, katero je v katerem kozarcu, saj vas imeni lahko zavedeta. Najbolje v večji, sproščeni družbi, debata zna biti zanimiva in poučna. Ni nujno, da se bodo vsi odločili za Gourmet, okusi so pač različni. Vendar ima vse, kar premore Prestige, z nekaj več globine in širšo paleto arom: tudi slivova marmelada, poper, nageljnove žbice, pražena kava … Bi želeli od modre frankinje kaj več, kot ponuja ta?

K hrani

Najprej nasvet: bogata rdeča in nekaj ali več let zorjena rdeča vina ljubijo dekantiranje. S tem postopkom, to je prelitjem vina iz steklenice v dekantacijsko posodo, dosežemo dvoje: prvič, ločimo bistro vino od morebitne usedline, ki se je nabrala na dnu steklenice, kar je popolnoma naraven in za kakovost vina povsem neškodljiv proces; in drugič, vino prezračimo, naklonimo mu kisik, da zadiha, ker je bilo zaprto v steklenici, se mora odpreti, da se začnejo sproščati arome, to lahko traja tudi nekaj deset minut. Taka vina zahtevajo potrpežljivost in primeren krožnik. Na njem naj bodo sočen biftek, hrustljavo zapečena in v ustih topeča se pečenka, divjačina v omaki, pa tudi zorjen trdi sir se bo še kako razveselil takega vina.

Temperatura serviranja

od 16 do 18 °C

Spletni nakup

Modra frankinja Prestige Gourmet 0,75 l 18,01 €

Povpraševanje

Podrobnosti o pridobivanju in obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilnik o zasebnosti.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi