PREDIKATNA VINA

Pravimo jim tudi vina posebnih trgatev ali botritična vina, ker jim daje poseben značaj žlahtna gniloba, na kratko botritis. Žlahtna gniloba? Kako je lahko gniloba žlahtna? Ta dva pojma se vendar izključujeta. Pri takih vinih prav nič, celo zaželena je in tudi nujna. Skrivnost in modrost narave. Vanjo lahko proniknete tudi z okušanjem naših predikatnih vin. Ne zgodijo se vsako leto, marsikaj se mora ujeti, od zdravega grozdja do primerno suhega in zgolj rahlo megličastega vremena v pozno jesen ali zimo, da lačne divjadi niti ne omenjamo. In seveda zmrzal ob pravem času za ledeno vino. Zato so redka, zato so posebna in edinstvena.

Modra frankinja, suhi jagodni izbor, 0,375 L

Predikati iz rdečih sort so zelo redki, tako visoki pa sploh. Toda nam je uspelo in na to smo ponosni. Še zlasti, ker je modra frankinja avtohtona slovenska sorta, kar so z znanstvenimi raziskavami ugotovili vrhunski nemški izvedenci in jim pritrjujejo celo Avstrijci, ki so modro frankinjo imeli bolj kot ne za svojo sorto. Da zmore marsikaj, če je le dovolj drznosti in potrpežljivosti, dokazuje suhi jagodni izbor. Zanj smo morali čakati do svetih treh kraljev, trgatev je bila torej na začetku leta 2013. Oljnato mehko in sladko vino najprej navduši s čisto jantarno barvo, medeni vonji se prepletajo s suhim sadjem, okus je dolg in vztrajen, pookus še vztrajnejši. Sladica sama po sebi, ki ne potrebuje drugega sladkega. Za počasno uživanje, za meditacijo, za občudovanje.  

K hrani

Lahko bi se zadovoljili z zadnjima dvema stavkoma iz opisa tega vina. Tudi prav, a ne bo odveč še nekaj besed. Pri takem vinu ne morete zgrešiti, če le upoštevate osnovna someljejska navodila pod opisi drugih predikatov. Na kratko: sladko s sladkim, bolj zahtevno z zahtevnim in pika! Bogata sladica iz temne čokolade zahteva bogato in večplastno vino. Ker je sladka, grenka in mastna hkrati. Kaj pa siri z žlahtno plesnijo, torej roquefort, gorgonzola, stilton? Seveda, z vinom z žlahtno gnilobo. Navdušeni boste!

Temperatura serviranja

od 13 do 15 °C

Spletni nakup

Modra frankinja suhi jagodni izbor 0,375 l, 2012 61,00 €

Povpraševanje

Podrobnosti o pridobivanju in obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilnik o zasebnosti.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi