PREDIKATNA VINA

Pravimo jim tudi vina posebnih trgatev ali botritična vina, ker jim daje poseben značaj žlahtna gniloba, na kratko botritis. Žlahtna gniloba? Kako je lahko gniloba žlahtna? Ta dva pojma se vendar izključujeta. Pri takih vinih prav nič, celo zaželena je in tudi nujna. Skrivnost in modrost narave. Vanjo lahko proniknete tudi z okušanjem naših predikatnih vin. Ne zgodijo se vsako leto, marsikaj se mora ujeti, od zdravega grozdja do primerno suhega in zgolj rahlo megličastega vremena v pozno jesen ali zimo, da lačne divjadi niti ne omenjamo. In seveda zmrzal ob pravem času za ledeno vino. Zato so redka, zato so posebna in edinstvena.

Sauvignon, izbor, 0,5 l

Resda v spodnjem delu predikatne piramide, a razlike z zgornjim delom in vrhom so tako majhne, da so skoraj zanemarljive. Sauvignon je hvaležna sorta za mojstre predikatov. Na splošno namreč velja, da višji ko je predikat, bolj izgublja značilno sortno aromo, ker v ospredje prihajajo botritične in zorilne note. Toda ne vedno in povsod, še zlasti to velja za sauvignon, saj nas pogosto preseneti s sortno prepoznavnimi aromami, ki so očitno trdožive in se ne dajo zlahka. Lepa iskriva barva starega zlata, vonj po suhem senu, papriki, poprovi meti, rožičih in tropskem sadju. Sortno prepoznaven z botritično zrelim pridihom v ozadju. Zaradi značilne sauvignonske kisline, ki mu kljub sladkorju daje vabljivo pitnost, bo zdržal še leta.

K hrani

Izbor in izziv hkrati. Kadar iščemo kar najboljše ujemanje jedi in vina, v tem primeru sta oba pola sladka, lahko prevladuje harmonija okusov: da jed ne prevlada nad vinom in obratno, da sta v sozvočju, kajti le tako ponudita skupaj več kot posamično. Lahko se odločimo tudi za skladnost arom ali obojega. Meta, rožiči, tropsko sadje v vinu, meta, rožiči, tropsko sadje v sladici. Naj stopi na plan slaščičarska domišljija!

Temperatura serviranja

od 13 do 15 °C

Spletni nakup

Sauvignon izbor 0,5 l, 2010 61,00 €

Povpraševanje

Podrobnosti o pridobivanju in obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilnik o zasebnosti.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi