PREDIKATNA VINA

Pravimo jim tudi vina posebnih trgatev ali botritična vina, ker jim daje poseben značaj žlahtna gniloba, na kratko botritis. Žlahtna gniloba? Kako je lahko gniloba žlahtna? Ta dva pojma se vendar izključujeta. Pri takih vinih prav nič, celo zaželena je in tudi nujna. Skrivnost in modrost narave. Vanjo lahko proniknete tudi z okušanjem naših predikatnih vin. Ne zgodijo se vsako leto, marsikaj se mora ujeti, od zdravega grozdja do primerno suhega in zgolj rahlo megličastega vremena v pozno jesen ali zimo, da lačne divjadi niti ne omenjamo. In seveda zmrzal ob pravem času za ledeno vino. Zato so redka, zato so posebna in edinstvena.

Sauvignon, ledeno vino, 0,375 l

Tudi ledeno vino spada na vrh predikatne piramide, tam kraljuje skupaj s suhim jagodnim izborom. Eni bodo dali prednost temu, drugi onemu, mi ne delamo razlike, za nas sta enako pomembna oba. Tudi za ledeno vino se mora marsikaj ujeti, tako kot pri suhem jagodnem izboru, še najbolj pomemben je mraz, hud mraz. Več dni zaporedoma vsaj sedem stopinj pod ničlo, bolje še več. Hujši ko je mraz, več zamrznjene vode bo ostalo v stiskalnici, iz nje se bo scedil samo kot med gost nektar, v katerem je skoncentrirano vse najboljše, kar premore grozdna jagoda. Potem se začne mukotrpno vrenje, ki traja in traja, saj se kvasovke v tako gostem moštu ne počutijo najboljše. A vseeno opravijo svojo nalogo. Tudi ledeni sauvignon je še vedno sortno prepoznaven. Vas preseneča? Po suhem senu, z nekaj domišljije, kot bi ga vonjali pozimi v hudem mrazu na kozolcu. Pa zeliščne note, vonj po medu, suhem sadju, rozinah, v praznem kozarcu tudi po pehtranu. V ustih nas razvaja s sladko mehkobo in sočnostjo. Je šele na začetku svojega vzpona. 

K hrani

Predikatna vina so že sama po sebi sladica in ni nujno, da jih na krožniku spremlja še kaj drugega sladkega. Višji ko je predikat, manjša je potreba po sladici. Če pa brez nje nikakor ne gre, nekaj predlogov. Vonj po pehtranu in še marsičem drugem ponuja hiter odgovor: pehtranova potica, tradicionalna slovenska poslastica. Kljub vsemu ne varčujte s sladkorjem, pretiravati pa tudi ne kaže. Iz rozin, suhega sadja in medu se da prav tako narediti marsikaj slastnega.

Temperatura serviranja

od 13 do 15 °C

Spletni nakup

Sauvignon ledeno vino 0,375 l, 2003 125,00 €

Povpraševanje

Podrobnosti o pridobivanju in obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilnik o zasebnosti.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi