PREDIKATNA VINA

Pravimo jim tudi vina posebnih trgatev ali botritična vina, ker jim daje poseben značaj žlahtna gniloba, na kratko botritis. Žlahtna gniloba? Kako je lahko gniloba žlahtna? Ta dva pojma se vendar izključujeta. Pri takih vinih prav nič, celo zaželena je in tudi nujna. Skrivnost in modrost narave. Vanjo lahko proniknete tudi z okušanjem naših predikatnih vin. Ne zgodijo se vsako leto, marsikaj se mora ujeti, od zdravega grozdja do primerno suhega in zgolj rahlo megličastega vremena v pozno jesen ali zimo, da lačne divjadi niti ne omenjamo. In seveda zmrzal ob pravem času za ledeno vino. Zato so redka, zato so posebna in edinstvena.

Sauvignon, suhi jagodni izbor, 0,375 l

S sauvignonom od izbora do suhega jagodnega izbora. Bi želeli še kaj več? Poskusite tudi tega in ju primerjajte. Jantarna barva takoj pove, da gre za višjo, dejansko najvišjo predikatno stopnico. Od tu naprej ni nič več, samo še nebo in razkošje užitkov. Ste že kdaj lahko opazovali kristalno čisto jantarno barvo? In potem promenada vonjev, ki prihajajo in odhajajo, se prepletajo, združujejo in spet ločujejo. Vzemite si čas, to vino kar naprej preseneča z novimi odkritji, se odpira in razpira, širi in vznemirja z vonji po meti, melisi, rožmarinu, mandljih, rozinah, suhih figah, medu. Morda boste odkrili še kaj drugega, kajti to vino se ne konča in ne konča. V ustih je mehko in oljnato, prav nič osladno, ker je sladkorju enakovreden partner živahna kislina, v pookusu pa lešniki in orehi. Se sprašujete, kako je vse to možno? Pač, čudež narave in človeških rok.

K hrani

Nadaljujmo tam, kjer smo končali pri izboru sauvignona. Pred nami je vinski biser, bogato sestavljen, s pravo mero sladkorja in kisline. Naj bo torej tudi sladica slajša in razkošna. Brez strahu, ne bo delovala lepljivo osladno, sauvignonska kislina bo lepo očistila usta. Namig! Potica iz lešnikov, orehov, medu, rozin, fig in še kaj drugega, kar se da pripraviti iz tega. Denimo torta, lahko tudi saherjeva. Ali pa siri s plemenito plesnijo.

Temperatura serviranja

od 13 do 15 °C

Spletni nakup

Sauvignon suhi jagodni izbor 0,375 l 300,00 €

Povpraševanje

Podrobnosti o pridobivanju in obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilnik o zasebnosti.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi