Turn Classic Cviček PTP 0,75 L

4,20 €

Cviček ponotranja dolenjsko pokrajino in človeka

Če se dotakneš dolenjske zemlje, poduhaš naše reke, travnike in gozdove, boš v prepletu vonjev prepoznal domačnost cvička, ki očara s svojo enostavnostjo in preprostostjo. Cviček je namreč takšen kot dolenjski človek. Da bi opisal njegovo veličino, ne potrebuješ veliko besed – je ljudsko vino, zato ga imamo radi.

Videz, aroma in okus

Videz: rubinasto rdeča barva, rahlo vijolični odtenki.
Aroma: jagodičje, maline.
Okus: pitno, lahkotno, igrivo.

Sommelier priporoča

K hrani: kot zvesti sopotnik vsakdanjega preprostega jedilnika, v družbi s krškopoljskim prašičem ustvarjata harmonično gastronomsko doživetje.
Temperatura serviranja: 12–14 °C.
Potencial staranja: enoletno vino.

Pridelava

Grozdje: žametna črnina, modra frankinja, kraljevina, laški rizling, rumeni plavec …

Zgodba

Zgodba: Zgodba o dveh legendah: cvičku in krškopoljskem prašiču. Cviček nam pripoveduje zgodbo o trti, ki se napaja iz domače zemlje, o rasti, zorenju in ljubezni. Razkriva nam skrivnosti o dlaneh ljudi, ki so s skrbnostjo obrali vsako jagodo, stoletja ljubeče skrbeli za rdeči nektar in ga delili s prijatelji. Ob njem so se veselili, se spoznavali, se ljubili in tudi jokali. Vse to pripoveduje Cviček vsakomur, ki mu želi prisluhniti. Tako kot Cviček ima tudi krškopoljski prašič (edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašiča) svojo zgodbo, ki ga določa. Zaradi zakonskih omejitev smo ga kot pasmo skoraj izgubili, a je trmasto vztrajal. Danes velja za kulinarično specialiteto. V Kleti Krško cenimo oboje – Cviček in krškopoljca. V družbi drug drugega sta za gastronomske navdušence pravo bogastvo. Več

Produktni list

Gurmanski užitki v družbi naših vin

Dober tek!

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi