Dolenjska bela zvrst s pridihom sodobnosti
Za vsak dan so si ljudje že nekoč radi privoščili vino, ki je bilo osvežilno in pitno ter so ga lahko ponudili ob različnih jedeh in ob različnih priložnostih. Prav takšno je vino Prešerno, le da smo mu nadeli pridih sodobnosti.
Videz, aroma in okus
Videz:
rumeno zeleni odtenki.
Aroma:
sadne note, citrusi.
Okus:
harmoničen, poln, kremast.
Sommelier priporoča
K hrani:
kot osvežilna spremljava k sirom, ribam, zelenjavi in perutnini na žaru.
Temperatura serviranja:
10–12 °C.
Potencial staranja:
2 leti.
Pridelava
Grozdje:
kraljevina, laški rizling, rumeni plavec
Zgodba
Zgodba:
Ali vemo, kako je nastala Prešernova Zdravljica? Kdaj, kako in kje je bila spisana Prešernova Zdravljica, je zavito v tančico skrivnosti. Zagotovo vemo, da je France Prešeren cenil vino, da si je rad privoščil kozarček ali dva ter da je bil poln umetniškega navdiha. Še posebej v čislih je imel vino iz Leskovca (danes Klet Krško), ki je zorelo v vinski kleti njegovega prijatelja Anastazija Grüna. Ko se jima je pridružil še Andrej Smole, so omamljeni od čarov vina razglabljali o literaturi in skovali marsikateri umetelni stih.
Več
Produktni list