Ko grozdje dobi nove dimenzije in les pusti svoj pečat
Visoko nad Krškim, na vinorodni legi Sremič uspeva trta, ki vinu podarja prefinjen in izrazit karakter. Srečanje z brbončicami v ustih ustvari žameten, sadno sočen in mineralni okus, ki se sčasoma razvije v dolg prijetno poln odhod. Vse z namenom, da se zaljubite vanjo in se ji do popolnosti predate.
Videz, aroma in okus
Videz:
vijolična barva z rahlim granatnim odtenkom.
Aroma:
po suhem sadju (sliva, figa), okusno animalen.
Okus:
eleganten, tanini so žametni, še vedno sočen, izziva naslednji kozarec in zahteva hrano.
Sommelier priporoča
K hrani:
divjačina, govedina, žar, zorjen steak.
Temperatura serviranja:
16–18 °C
Potencial staranja:
5 let.
Pridelava
Grozdje:
modra frankinja
Zgodba
Zgodba:
Legenda o neuresničeni ljubezni, otroku, hrastu in zibelki Legenda pripoveduje o mladem grofu Mariji Aleksandru Auerspergu, ki se zaljubi v prelepo, a revno dekle. Velika ljubezen zaradi nasprotovanja njegovih staršev ni uslišana. Mladi grof se naposled poroči z dekletom svojega stanu, nesojeni srčni izbranki pa obljubi, da bo posekal mogočni hrast, pod katerim sta preživljala svoje skrivne in srečne trenutke ter iz njega stesal zibelko za svojega prvorojenca. Grof je držal obljubo in v hrastovo zibelko položil sina Antona Aleksandra Auersperga, ki je kasneje postal znan kot pesnik in osebni prijatelj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Z njim si je delil ljubezen do literature ter dobre vinske kapljice, ki je zorela v Auerspergovi grajski kleti. Zibelka je danes na ogled v Narodnem muzeju Slovenije, zgodba pa živi v Kleti Krško in se skozi modro frankinjo prenaša iz roda v rod.
Več
Produktni list