Doživetja

Okusite Posavje do popolnosti …

Posavje s svojo šarmantno valovito pokrajino, počasi valečimi rekami, s soncem obsijanimi vinogradi ter skrivnostnimi gradovi privablja ljudi željne avanturističnih doživetij kot tudi tiste umirjene, ki iščejo sprostitev. 

Če k temu dodamo še vrhunsko vina in kulinariko, potem je to pokrajina, v katero se boste radi vračali, da bi jo vedno znova in znova okušali.

Za vrhunske vinsko gastronomske užitke bomo poskrbeli v Kleti Krško, kjer vas bomo skozi vinske pokušine popeljali v svet naših mitov in legend ter vam z veseljem svetovali kako nadaljevati in zaključiti dan v Posavju. 

Nekaj namigov za doživetja Posavja smo vam že nanizali v nadaljevanju …

Gurmanska doživetja

Repovž

V dolenjski vasi Šentjanž se nahaja gostilna Repovž, ki v prijetnem domačem okolju ponuja nepozabno kulinarično izkušnjo. Ekološka kmetija in gostilna se ponaša z domačnostjo, gostoljubnostjo in vrhunsko postrežbo. Večina surovin je ekološko pridelana na domačem vrtu, kar še dodatno obogati degustacijski meni. Poleg okusnih jedi vam bodo postregli še z vrhunskimi vini, ki bodo kulinarično doživetje še obogatila. V gostilni so slovensko podeželsko kuhinjo povezali z vrhunsko restavracijo, kar vpliva, da je postala gostilna Repovž ena izmed osrednjih turističnih destinacij na Dolenjskem in v Sloveniji.


Tri lučke

Med vinskimi griči nad Krškim se nahaja restavracija z majhnim prestižnim hotelom Tri lučke, kjer s kvalitetno hrano in prijaznim osebjem razveseljujejo goste in jim ustvarjajo nepozabne spomine. Njihov meni se prilagaja na letni čas in ponuja izbrane jedi, ki so pripravljene iz svežih in sezonskih sestavin. Natakarji vam bodo k jedem z veseljem priporočili lokalna vina, ki bodo oplemenitila izbrano jed, celotna izkušnja pa izpolnila vsa vaša pričakovanja.

Kunst

Njihov Priporočnik, ki sledi različnim časom leta, ponuja izbrane jedi, ki so pripravljene iz svežih in sezonskih sestavin. Natakarji vam bodo k jedem z veseljem priporočili vino, ki bo oplemenitilo izbrano jed. Tudi vina so lokalna, prilagojena jedilniku, vinska karta pozna letne čase in vaša pričakovanja. Želijo si, da bi se v njihovo gostilno radi vračali, širili dobro besedo o njih in k njim s ponosom pripeljali svoje goste in prijatelje.


Zelena raziskovanja

Športni ribolov

Posavske vode (reka Mirna, Sava in Krka) so bogate z različnimi vrstami rib, kot na primer babuška, rdečeperka, klen, krap, ščuka, som, ploščič, bolen, podust, platnica, ostriž, linj, smuč, šarenka, rdečeoka, amur, zelenika, kapelj in druge vrste rib. Na rekah Savi in Krki je možen spust s kanuji in kajaki, s tem pa je omogočen športni ribolov, ki postaja v Posavju vse bolj priljubljen. Poleg rek je mogoče v Posavju loviti tudi na ribnikih in v bistrih potokih.


Aktivno na Lisco

Skočite na najvišji hrib v Posavju, Lisca s svojimi 948 m ponuja pešpoti za najmlajše in najzahtevnejše pohodnike. Preizkusite se lahko tudi v premagovanju strmine po plezalni poti. Najdrznejši pa si lahko privoščite tudi skok s padalom.


Gen energija, svet energije

Svet energije je interaktivni multimedijski center, ki obiskovalcem omogoča poglobljeno potovanje v svet energije in energetike. Brezplačni ogledi od ponedeljka do petka od 9. do 15. ure (okvirno 2 uri).


Raceland Krško

Privoščite si adrenalinsko doživetje v Racelandu Krško, ki se nahaja v neposredni bližini Nuklearne Elektrarne Krško. Dolžina pist je 1050 m s 16 zavoji in širino 8–9 m. Z vidika varnosti je ena najvarnejših pist, saj so njene izletne cone v vseh zavojih preko predpisanih. "Dirkači" so jo označili kot zelo tehnično, kar dokazuje tudi njena razgibanost, saj poteka na cca 4 m višinske razlike, kar je za karting prava redkost.

Za celodnevno doživetje Posavja

Grad Sevnica

Voden ogled gradu in degustacija v kleti Modre frankinje s kulinarično spremljavo. Možen je tudi piknik v grajskem parku z bogato košarico z najboljšimi vini in lokalnimi dobrotami ter darilom. Po ogledu gradu lahko posedite na sončni terasi ob čudovitem pogledu na reko Savo in uživate v edinstveni sladici - Melanijini tortici.


Restavracija Ajda

Preživite oddih v sobanah Hotela Ajdovec in se razvajajte v Restavraciji Ajda v Sevnici, kjer s skrbnimi rokami in ljubeznijo povezujejo najboljše od blizu in daleč. Iz tradicionalne kulinarike ustvarjajo nove gurmanske užitke. Strokovno izobražena ekipa na vinskem področju in v kuhinji poskrbi za nepozabno doživetje.

Kmetija Vimpolšek

V mirnem okolju na obrobju mesta najdete pravo razvajanje z avtohtonimi okusi. Jedi pripravljajo iz doma pridelane zelenjave in iz mesa doma vzrejenih prašičev in perutnine, ki jih začinijo z dišavnicami iz domačega vrta. Ponujajo predvsem domače/kmečke jedi, ki jih na željo gostov nadgradijo v sodobne različice, vendar pri tem ohranijo svojo izvorno pristnost.

Gostilna Gadova peč

So tipična slovenska domača družinska gostilna s tradicijo. K njim prihajajo predvsem gostje, ki imajo najraje postrvi, njihovo svinjsko pečenko, v zimskem času pa domače koline. Večino surovin pridelajo doma ali pa kupijo od okoliških kmetov, zato so jedi sveže in sezonsko pripravljene. Ob njih se še kako priležejo vina okoliškihvinogradnikov.


Kultura in umetnost

Mestni muzej Krško

Mestni muzej Krško se nahaja v hiši iz 19. stoletja, kjer je umrl znameniti Janez Vajkard Valvasor. Del stalnih razstav je namenjenih zgodovini, del pa umetnosti in pomembnim meščanom. Ogledate si lahko razstave: Prvi krški borci, Valvasorjevi v Krškem in Valvasorjev kabinet, Dolgo razsvetljensko 18. stoletje, Meščanka Josipina Hočevar, Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom ter dela akademskega kiparja Vladimirja Štovička.

Grad Rajhenburg

Grad Rajhenburg je kulturni  spomenik državnega pomena, ki ga je izvedena celovita obnova dokončno umestila med najpomembnejše spomenike srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem. Na gradu si lahko ogledate stalne in gostujoče razstave, kot so odličja Primoža Kozmusa, Trapisti in kazenske ustanove, Slovenski izgnanci, Podobe časa in Spomin na Brestanico. Obiščete lahko številne kulturne dogodke, čokoladnico in muzejsko trgovino.

Posavski muzej Brežice

Posavski muzej Brežice se nahaja v mogočnem gradu Brežice, ki je vse do danes dobro ohranjen. Tukaj spoznate dediščino občin (Brežice, Krško, Sevnica). Ponujajo arheološko zbirko, etnološko zbirko, umetnostnozgodovinske zbirke, zbirko novejše zgodovine in slikarsko zbirko slovenskih baročnih mojstrov. Arhitekturna znamenitost je grajska Viteška dvorana s čudovitimi freskami iz 18. stoletja.

Galerija Božidar Jakac

Galerija Božidar Jakac se nahaja v Kostanjevici na Krki v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana. S stalnimi zbirkami se predstavljajo številni slovenski umetniki, Lamutov likovni salon pa gosti projekte domačih in tujih umetnikov. Zanimiva je Pleterska zbirka starih mojstrov, ki je sicer last bližnje Kartuzije Pleterje. Vrtove samostanskega kompleksa posebej zaznamujejo skulpture mednarodnih kiparskih simpozijev Forma viva. 

Turistična ponudba Posavja

www.visitkrsko.com

www.posavje.com

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi