Zgodovina

V objemu tradicije

Vinogradništvo ima na Dolenjskem zelo bogato tradicijo. Že Rimljani so na tem območju sadili trte v neposredni bližini rimskega mesta na ruševinah, kjer je zraslo današnje Drnovo pri Krškem. Rimljani naj bi vinograde sadili na pobočjih dolenjskega gričevja v osrčju današnjih goric okoli Leskovca pri Krškem in v bližini današnjega Šentjerneja. Propad Rimskega cesarstva je v naših krajih za več stoletij pomenil tudi zaton vinogradništva. Oživljati ga je začela šele Katoliška cerkev v 11. in 12. stoletju.


Ena največjih in najbolj urejenih vinskih kleti na Dolenjskem je bila takrat klet Bajnof na Trški gori. Cistercijani iz Bajnofa so prodajali svoje vino na cesarski Dunaj, kar priča o njegovi kakovosti. Poseben razmah je dolenjsko vinarstvo dobilo v 13. stoletju, ko so se ga v vinogradniško idealnem okolju lotili kostanjeviški menihi. V 15. stoletju je bil ta del Dolenjske prepleten z velikimi in dobro obdelanimi vinogradi. V tem času je bilo dolenjsko vino cviček zelo čislano. Konjski ali rečni tovorniki so ga redno dostavljali v Ljubljano, od koder so ga odvažali še v druge kraje tedanjega habsburškega cesarstva. Vsem tem vzponom pa so v vsej zgodovini cvička sledili tudi številni padci. 


Organizirano vinogradništvo in kletarstvo na Dolenjskem se je začelo z ustanovitvijo Vinarske zadruge v Kostanjevici na Krki ob koncu leta 1928. Gospodarske razmere in zaradi trsne uši propadli vinogradi so narekovali združevanje proizvajalcev v specializirano zadrugo, ki bo pospeševala obnovo in delovala na področju prodaje in promocije dolenjskih vin, predvsem že uveljavljenega avtohtonega vina cviček. 

Gospodarsko in politično združevanje je doživelo največji razvoj po letu 1970 z otvoritvijo prve polnilnice vina, razširitvijo kletnih kapacitet, pridobitvijo lastnih vinogradniških površin in z uspešnimi (trajnimi) medsebojnimi odnosi z zasebnimi pridelovalci. 

Današnja Kmečka zadruga Krško, z. o. o., je bila ustanovljena leta 1993 in ima lastne vinogradniške površine na posestvu Sremič, kjer pridelujemo vrhunska bela in rdeča ter predikatna vina. Grozdje za cviček PTP odkupujemo od članov naše zadruge. 

Ustanovljen je tudi Konzorcij Cviček, z. o. o., z namenom, da ohranimo tradicionalno pridelavo avtohtonega vina cviček PTP in s prodajo v višjem cenovnem razredu zagotovimo obstoj dolenjskih vinogradnikov. To nam uspeva s skupnimi promocijskimi nastopi in enotno podobo navojnih zamaškov, kjer je poleg napisa Konzorcij Cviček zaščitni znak majolika. 

Kletarji Kmečke zadruge Krško, z. o. o., se v sodobni in avtentični grajski kleti trudimo pridelati vina, ki so všečna čedalje zahtevnejšemu trgu in spadajo v višji cenovni razred. Kletne zmogljivosti so štiri milijone litrov. Letno pridelamo 1,5 milijona litrov vina, med katerimi je 90 odstotkov cvička PTP, preostalo so deželna in vrhunska vina iz Sremiča. 

Najpomembnejši med vini je vsekakor cviček PTP, ki je pravi vinski posebnež. Pridelan je iz rdečih (modra frankinja, žametna črnina) in belih sort grozdja (kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec). Cviček PTP je namreč poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Cviček PTP z značilno rdečo etiketo, na kateri je motiv stare grajske kleti, je med Slovenci dobro poznan. Odlikujejo ga nizek alkohol, prijetna kislina in zdravilnost. 

Cviček se je skozi leta s prakso izoblikoval v priznano in cenjeno vino, a v zakonodaji ni našel svojega mesta in zaščite. Potreba po zakonski zaščiti vina cviček se je pokazala po prvi obnovi vinogradov, ko so kakovostno boljši in pridelani z večjimi stroški težko tekmovali z bistveno cenejšimi. 

Dolenjcem nam je dokončno uspelo zaščititi cviček šele 22. februarja 2001, ko je Državni zbor s sprejetjem novele zakona o vinu zaščitil vino z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja (PTP) in tako sklenil dolgoletno dokazovanje in prizadevanje dolenjskih ljubiteljev cvička, da je pravi cviček PTP lahko le tisti z desnega brega Save, torej iz dolenjskega vinorodnega okoliša.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi