Vinogradništvo
Povezovanje zemlje, trte in ljudi
Skrivnosti našega vinogradništva
Terroir, trta in ljudje
Terroir, trta in ljudje so ključni elementi vinograda, saj ustvarjajo edinstven okus in karakter vsakega vina.
Terroir
Terroir z edinstveno kombinacija lege, podnebja in tal vpliva na okus in karakter vina.Trta
Trta je bistvo vinogradništva, saj se vse dogaja okrog nje.Ljudje
S svojim znanjem, izkušnjami in strastjo negujejo vinograde za najboljše grozdje.
Klima
Podnebje
vinogradov
Celinsko podnebje
do 1.200 mm letnih padavin
200 m - 400 m nadmorske višine
2000 sončnih ur letno
Zemlja
Tla vinogradov
Lege
Vinogradi
Grozdje za naša vina prihaja z vinogradov naših kooperantov in naših lastnih vinogradov.
Vinorodni okoliš
Dolenjska
200 ha
Vinogradov naših kooperantov
Lastni vinograd
Sremič
8 ha
lastnih vinogradov
Vinorodni okoliš
Bizeljsko-Sremič
5 ha
Vinogradov naših kooperantov
Vinorodni okoliš
Vinorodni okoliš
Dolenjska
Vinorodni okoliš
Bizeljsko-Sremič
Vinorodni okoliš
Dolenjska
Vinorodni okoliš
Bizeljsko-Sremič
Trta
Srce vinograda
Trta je jedro vinogradništva, saj se vse dogaja okrog nje. Ponosni smo na raznolikost sort, ki uspevajo v naših lastnih vinogradih in vinogradih naših kooperantov – od belih (kraljevina, laški rizling, zeleni silvanec, beli pinot, sauvignon, chardonnay) do rdečih (žametna črnina, modra frankinja). Vsaka sorta ima svoj značaj, ki se odraža v vonju in okusu vina.
Ljudje
Naše zgodbe ne bi bilo brez vinogradniških družin.
Ljudje so srce in duša naše kleti. Naši kooperanti so ključni del naše zgodbe, saj v svojih vinogradih pridelujejo grozdje za pretežni del naših vin. Na skupaj 200 hektarjih vinogradniških površin za kakovosten pridelek skrbi skoraj 200 vinogradniških družin. Skupaj ustvarjamo zgodbo Kleti Krško in ohranjamo tradicijo vinogradništva na Dolenjskem in v Posavju.
Ljudje
Vinogradniki Kleti Krško
Naše lastno vinogradniško posestvo skozi vse leto posebej skrbno obdelujejo naši vinogradniki, ki se skupaj z enologom trudijo pridelati najbolj kakovostno grozdje za naše najboljše linije vin.
Delo v vinogradu
V zimskih mesecih, ko trta zaključi vegetacijo, začnemo z rezjo trte. Z rezjo določimo gojitveno obliko vinske trte, hkrati pa uravnavamo razmerje med rastjo in rodnostjo. Primerno izbrana gojitvena oblika in rez vinske trte sta ključni za primerno obremenitev. V naših vinogradih in vinogradih naših kooperantov se poslužujemo gojitvene oblike enojni gouyot, kar pomeni, da pri rezi pustimo šparon s 6–8 očesi in reznik z 2–3 očesi.
Vsak vinograd ima svojo življenjsko dobo, zato vinogradniške površine sproti obnavljamo. Povprečna gostota sajenja se giblje med 4000 in 5000 trsov na hektar, kar daje trtam dovolj prostora in svetlobe za rast in razvoj. Sajenje se opravi v spomladanskih mesecih, ko ni več nevarnosti pozebe ali jeseni.
V maju ali v prvih dneh junija, vsekakor pred cvetenjem trte opravimo pletev vinske trte, pri čemer izberemo mladike, ki so primerne za nadaljnjo rast, vse ostale pa odstranimo. S tem naredimo listno steno bolj zračno, kar zmanjša možnost za razvoj bolezni, hkrati pa ostalim mladikam omogočimo večji dostop hranil.
Faza cvetenja se začne takrat, ko se na posameznih cvetovih začno ločevati venčni listi s cveta. Pri nas je to navadno v drugi polovici maja ali začetku junija. Po cvetenju, ko so jagode v velikosti graha, v coni grozdja odstranimo liste, da prezračimo listno steno ter tako zmanjšamo možnost razvoja bolezni.
Trgatev, ki je za nas najpomembnejši del leta, pri nas traja dober mesec dni, navadno se začne že v zadnjih dneh avgusta in poteka vse do začetka oktobra. Čas trgatve posamezne sorte je odvisen od vremena in dozorevanja grozdja, ki ga spremljamo s pomočjo kemijskih analiz grozdja v našem laboratoriju. Le tako lahko dosežemo optimalno zrelost grozdja in določimo termin trgatve posameznih sort.