Vinarstvo

V vinarstvu pri pridelavi vina združujemo znanost in umetnost. Znanost uporabljamo pri kemijskih in bioloških procesih, ki jih laboratorijsko analiziramo. Umetnost z veliko mero znanja in občutka pa pri izbiri sort, stiskanju, fermentaciji in zorenju. Na stičišču obojega ustvarjamo edinstvene vonje in okuse naših vin.

Od grozda do steklenice

Naj se pridelava vina prične

Sprejem grozdja

Ključni koraki se odvijajo v vinogradu, kjer trgači dosledno pregledajo vsak odrezan grozd. Izjemnega pomena je, da se grozdje nato čim hitreje in brez poškodb dostavi v klet v manjših zabojih ali boksih. Vso pripeljano količino pred sprejemom skrbno pregleda in oceni naša ekipa. 

Drozganje

Grozdje ustreznega zdravstvenega stanja in sladkorne stopnje svojo pot nadaljuje v pecljalniku, kjer ločimo jagode od pecljev. Za vina najvišjih kakovosti gredo jagode še skozi prebiralno mizo, kjer se izdatno izločijo morebitne poškodovane, suhe ali nedozorele jagode.

Maceracija

Med procesom maceracije poteče tudi alkoholna fermentacija, med katero se iz jagodnih kožic in pešk izlužijo barvila, tanini in aromatične spojine. Maceracija v naši kleti poteka od nekaj ur do nekaj dni, v lesenih ali inox vinifikatorjih, v katerih lahko nadzorujemo temperaturo fermentacije. V enem ciklu lahko fermentiramo do 300.000 kg grozdja.

Stiskanje

Umetnost stiskanja

Stiskanje zahteva veliko znanja, izkušenj in občutka. Zelo pomembno je, da gre za čim bolj nežen proces, zato v naši kleti uporabljamo pnevmatske stiskalnice, ki z ustvarjanjem podtlaka sesajo mošt iz drozge. Stiskanje prilagajamo lastnostim grozdja in posameznih sort ter želenemu stilu in tipu vina. Posebej smo pozorni, da se nam v mošt ne izluži preveč fenolnih spojin, ki lahko povzročajo trpkost. Rezultat ustreznega stiskanja je mošt – bogat s sladkorjem, naravno prisotnimi aromami in organskimi kislinami.

Zorjenje

Za vino je potreben čas

Zorenje je edinstven proces pridelave vina, pri katerem vino pridobiva na polnosti in kompleksnosti. Glede na želeni stil vina in potencial posameznih sort in letnikov v naši kleti izbiramo med zorenjem v nerjavečih posodah ali lesenih hrastovih sodih – različnih volumnov in različno časovno obdobje.

V delu tehnološke kleti v velikih cisternah, čaka na polnitev Cviček. V manjših 2000 do 10.000-litrskih pa pripravljamo in zorimo sortna vina in osnove za penine.

V stari grajski kleti v 1000 do 3000-litrskih hrastovih sodih zorijo naše modre frankinje.

V arhivski kleti z leti postajajo boljša izbrana sortna vina in vina posebnih trgatev z najstarejšim letnikom 1985.

Polnjenje

Polnitev steklenic

Polnitev izvajamo v posebej za to namenjenem prostoru, na avtomatski polnilni liniji zmogljivosti 2300 steklenic na uro. Polnjenje poteka v aseptičnih pogojih – sterilnosti namreč ves čas namenjamo posebno pozornost.

Kakovost

Nadzor nad kakovostjo skozi celoten proces

Kakovost je naše najpomenbnejše vodilo pri pridelavi vina. Da jo dosežemo, smo vkjučeni v celoten proces pridelave vina – od nadzora v vinogradih, pri prevzemu, kletarjenju, stekleničenju, do trgovskih polic. Imamo lasten laboratorij, v katerem izvajamo analize skozi celoten proces pridelave vina. Naša ekipa pod vodstvom enologa pa tudi večkrat dnevno preverja stanje mošta oziroma vina v kleti in sprejema premišljene odločitve. Z natačnim delom in znanjem ohranjamo konstantno kakovost.

Želiš okusiti naša vina?

Ste stari več kot 18 let?

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena le polnoletnim osebam.

This site is registered on wpml.org as a development site.