Cvičkova poletna turneja: »Ti povabiš, Klet Krško časti!«        Prijavi se

Modra frankinja

Odkrijte edinstvenost modre frankinje

Izvor

Slovenska avtohtona sorta

Čeprav je rojstni kraj modre frankinje v okolici Slovenskih Konjic, kar so dokazali v inštitutu Juliusa Kühna, v vinorodni deželi Posavje raste kar tri četrtine slovenskih modrih frankinj. Tu se nahajajo tudi naši vinogradi, v katerih prevladuje sorta modra frankinja.

Lastnosti

Trta modre frankinje

Je rdeča sorta, ki odlično zrcali terroir in nudi širok nabor stilov vina. Njen potencial zorenja v Kleti Krško izkoriščamo za kompleksnost naših najboljših linij. Modra frankinja ima med vsemi našimi sortami skoraj največji list, ki ni preveč narezljan, ločimo jo tudi po vršičku mladike, ki je rahlo rdečkast in gladek. Grozd je velik in valjaste oblike, jagode pa temno modre barve.

Vino

Od enostavnih do vrhunskih vin

Modra frankinja je znana po sortni sadni aromatiki s potencialom pridelave vrhunskega vina. Pri nas jo pridelujemo za zvrsti – začenjši s cvičkom, penine in vrhunska zorjena vina. Pri najvišjih linijah gremo še korak dlje – pridelamo jih iz grozdja naših lastnih vinogradov, ki uspevajo visoko nad Krškim, na vinorodni legi Sremič.
Aroma
Vonjamo prijetne note zrelega jagodičja.

Robide

Brusnice

Črna češnja

Temna čokolada

Profil okusa
Suho
Telo
Sočnost
12,0 - 14,0 vol. % alkohola

Kulinarika

Modra frankinja za gurmanske užitke

Modra frankinja je vinska sorta, ki se poda k številnim jedem. Njene sadne note in umirjena kislina se lepo ujemajo s številnimi okusi in teksturami hrane.
Sommelierji z modro frankinjo priporočajo:

Goveji file z zelenjavo na žaru

Rižota s tartufi.

Poltrdi sir s figami

Pečen losos na žaru

Mnenje našega enologa

Verjamemo v izjemen potencial modre frankinje

“Slovenska avtohtona sorta z enormnim potencialom. V Kleti Krško smo jo začeli raziskovati, saj imamo odlične pogoje – lastne površine, minimalne pridelke, terroir, mikroklimo, dosledno tehnologijo predelave in nadaljnjega zorenja na drožeh, predvsem pa željo, da pridelamo najboljše.”
Naša najboljša

Turn Gourmet modra frankinja

Ko govorimo o liniji Gourmet, je modra frankinja pravzaprav single vineyard, čeprav se vinograd razprostira na kar petih hektarjih. Vemo, kje so zasajeni boljši kloni, kje grozdje boljše dozoreva, trudimo se ujeti pravi trenutek. Pot do kleti je izredno kratka, predelava zelo nežna, zorenje pa poteka v pravem lesu.
Celotna ponudba naših modrih frankinj

Ste stari več kot 18 let?

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena le polnoletnim osebam.

This site is registered on wpml.org as a development site.