Linija

Turn

Naša najobsežnejša linija vin – od preprostih in enostavnih za na kozarec do vrhunskih zorjenih namenjenih najbolj zahtevnim vinoljubom in gurmanom.

Ime Turn

Grad
Šrajbarski turn

Linija Turn je poimenovana po gradu Šrajbarski turn, ki leži v neposredni bližini Kleti Krško. Prazvaprav še danes uporabjamo njegovo grajsko klet iz 18. stoletja. Njegova bogata in dolga zgodovina nam je navdih pri pridelavi vin Turn.

Turnske legende

Vsako vino ima svojo zgodbo

Vina v Turn liniji povezujejo zgodbe, ki se prepletajo skozi vonje in okuse, kar liniji Turn daje edinstven in pristen značaj ter svojevrsten temperament.

Miti in legende

Skozi stoletje se je v Kleti Krško nabrala prava zakladnica zgodb, mitov in legend, ki so brbotali pod tančico preteklosti in potrpežljivo čakali, da jih preoblečemo v vinske zgodbe.
Vina Turn
Linije vin Turn
Edinstvena vina, različni karakterji, skupna predanost pridelavi najboljšega, kar nam ponuja okolje.

Pri njihovi pridelavi šteje vsaka podrobnost, najmanjša niansa. Ta vina so odraz naših najboljših leg, znanja, izkušenj in strasti.

Vina, ki so prežeta z osebno noto enologa in specifikami posameznega letnika ter edinstvenega rastišča, kar jim daje prefinjen in izrazit karakter s poudarkom na sortnosti.

Trendovske charmat penine, ki z iskrivimi mehurčki prebujajo prijetne emocije.

Klasična vina za vsakodnevne užitke. S svojo sadnostjo, svežino in pitnostjo več kot izpolnijo pričakovanja in prijajo v vsakem trenutku.

Turn

Litrska linija enostavnih vin, ki se najbolje počutijo v dobri družbi. 

Želiš okusiti Turn vina?

Odkrijte več o pridelavi naših vin

Vinogradništvo
Povezovanje
zemlje, trte in ljudi
Odkrijte skrivnosti našega vinogradništva.
Vinarstvo
Od grozda do steklenice
Odkrijte proces vinarstva.

Legende Šrajbarskega turna

Legenda o neuresničeni ljubezni, otroku, hrastu in zibelki

Legenda pripoveduje o mladem grofu Mariji Aleksandru Auerspergu, ki se zaljubi v prelepo, a revno dekle. Velika ljubezen zaradi nasprotovanja njegovih staršev ni uslišana. Mladi grof se naposled poroči z dekletom svojega stanu, nesojeni srčni izbranki pa obljubi, da bo posekal mogočni hrast, pod katerim sta preživljala svoje skrivne in srečne trenutke ter iz njega stesal zibelko za svojega prvorojenca. Grof je držal obljubo in v hrastovo zibelko položil sina Antona Aleksandra Auersperga, ki je kasneje postal znan kot pesnik in osebni prijatelj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Z njim si je delil ljubezen do literature ter do dobre vinske kapljice, ki je zorela v Auerspergovi grajski kleti.
Zibelka je danes na ogled v Narodnem muzeju Slovenije, zgodba pa živi v Kleti Krško in se skozi modro frankinjo prenaša iz roda v rod.

Legende Šrajbarskega turna

Navdihujoče prijateljstvo med pesnikom in grofom

Tudi ta zgodba prihaja iz Šrajbarskega Turna, ki je bil v 19. stoletju v lasti Antona Aleksandra Auersperga, ljubitelja kulture in umetnosti. Že v času odraščanja je prijateljeval z velikim slovenskim pesnikom Francetom Prešernom in se tudi sam preizkusil v pesnikovanju. Zaradi starostne razlike ga je Prešeren v šali imenoval kar Zelen’c, zato je Anton Aleksander Auersperg danes v akademskih krogih znan pod pomenljivim psevdonimom Anastazij Grün. S Francetom Prešernom sta se veliko mudila v vinski kleti, ki je bila tedaj v lasti rodbine Auersperg, danes pa je prepoznavna pod imenom Klet Krško. Mnogi so mnenja, da je ob dobri vinski kapljici nastal marsikateri imeniten pesniški stih, naše vino Zeleni silvanec pa ponosno nosi ime grofa Zelenca.

Legende Šrajbarskega turna

Ali vemo, kako je nastala Prešernova Zdravljica?

Kdaj, kako in kje je bila spisana Prešernova Zdravljica, je zavito v tančico skrivnosti. Zagotovo vemo, da je France Prešeren cenil vino, da si je rad privoščil kozarček ali dva ter da je bil poln umetniškega navdiha. Še posebej v čislih je imel vino iz Leskovca (danes Klet Krško), ki je zorelo v vinski kleti njegovega prijatelja Anastazija Grüna. Ko se jima je pridružil še Andrej Smole, so omamljeni od čarov vina razgrabljali o literaturi in skovali marsikateri umetelni stih.

Legende Šrajbarskega turna

Zgodba o cvetličnih tihožitjih, ki so dobila vonj in okus

Zgodba o cvetličnih tihožitjih, ki so dobila vonj in okus Linijo TURN dopolnjujemo s prvim slajšim mirnim vinom, ki v sebi skriva pridih ženske elegance. Nežni, a očarljivi cvetlični aromi krškega muškata nedvomno pritiče zgodba lepe, mlade in nadarjene umetnice, potomke ene najimenitnejših plemiških družin tedanje Evrope. Likovna in vrtna kultura sta v 19. stoletju neločljivo povezani, v naši dediščini pa nikoli prej niti pozneje tako žlahtno prepleteni kot v življenju in delu grofice Marije Auersperg Attems. Njene vrline je izničil čas, ostale pa so slike – znamenita cvetlična tihožitja, ki jih je ustvarjala brez formalne slikarske izobrazbe pričajo o njenem nespornem talentu in ljubezni do narave. Kot edina stalnica med raznovrstnim naslikanim cvetjem se pojavljajo vrtnice, ki so kraljevale tudi v razkošnem vrtu Šrajbarskega Turna. Njenemu umetniškemu opusu smo pridružili našo strast do pridelovanja vina in ustvarili Turn Classic Muškat – novi najljubši spremljevalec damskih druženj, z izrazitim sortnim šarmom pa prepriča tudi moške ljubitelje slajših vin.

Ste stari več kot 18 let?

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena le polnoletnim osebam.

This site is registered on wpml.org as a development site.