Vsako vino ima svojo zgodbo

Mnogi, ki prisegajo na skrivnostnost narave, trdijo, da imajo voda, zemlja in drevesa svoj spomin. In če ima svoj spomin narava, potem ga ima tudi vino. Vanj so pretočene ljubezni, hrepenenja, strasti, sreča, nesreča, bolezni in upi. Vanj so pretočene zgodbe vseh nas in življenje samo. 

Uspešna zgodba o stari grajski kleti

V svojem okolju smo prisotni že skorajda stoletje, kar pomeni, da z dejavnostjo močno zaznamujemo milje, v katerem delujemo, po drugi strani pa je tudi okolje s svojo bogato zgodovino, edinstveno kulturo, miti in legendami sooblikovalo uspešno zgodbo o vinski kleti in vinu, ki ga pridelujemo.

Obuditev starih mitov in legend

Klet Krško in Vinoteka Turn se nahajata v neposredni bližini Šrajbarskega turna ter mavzoleja rodbine Auersperg, ki spadata med kulturne spomenike državnega pomena. Brez omenjene rodbine, ki je na tem območju živela in delovala med leti 1653 in 1903, Klet Krško danes ne bi bila to, kar je. Še posebej je potrebno izpostaviti grofa Antona Aleksandra Auersperga (Anastazij Grün), ki je zraven svojega čuta za trgovanje posedoval tudi izjemen čut za kulturo in umetnost, kar je dalo kleti poseben pečat in med vinske oboke pritegnilo tudi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Tako se je skozi stoletje v Kleti Krško nabrala prava zakladnica zgodb, mitov in legend, ki so brbotali pod tančico preteklosti in potrpežljivo čakali, da jih preoblečemo v vinske zgodbe. In to smo sedaj tudi storili.


Legenda o neuresničeni ljubezni, otroku, hrastu in zibelki

Legenda pripoveduje o mladem grofu Mariji Aleksandru Auerspergu, ki se zaljubi v prelepo, a revno dekle. Velika ljubezen zaradi nasprotovanja njegovih staršev ni uslišana. Mladi grof se naposled poroči z dekletom svojega stanu, nesojeni srčni izbranki pa obljubi, da bo posekal mogočni hrast, pod katerim sta preživljala svoje skrivne in srečne trenutke ter iz njega stesal zibelko za svojega prvorojenca. Grof je držal obljubo in v hrastovo zibelko položil sina Antona Aleksandra Auersperga, ki je kasneje postal znan kot pesnik in osebni prijatelj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Z njim si je delil ljubezen do literature ter do dobre vinske kapljice, ki je zorela v Auerspergovi grajski kleti. 

Zibelka je danes na ogled v Narodnem muzeju Slovenije, zgodba pa živi v Kleti Krško in se skozi modro frankinjo prenaša iz roda v rod.


Navdihujoče prijateljstvo med pesnikom in grofom

Tudi ta zgodba prihaja iz Šrajbarskega Turna, ki je bil v 19. stoletju v lasti Antona Aleksandra Auersperga, ljubitelja kulture in umetnosti. Že v času odraščanja je prijateljeval z velikim slovenskim pesnikom Francetom Prešernom in se tudi sam preizkusil v pesnikovanju. Zaradi starostne razlike ga je Prešeren v šali imenoval kar Zelen’c, zato je Anton Aleksander Auersperg danes v akademskih krogih znan pod pomenljivim psevdonimom Anastazij Grün. S Francetom Prešernom sta se veliko mudila v vinski kleti, ki je bila tedaj v lasti rodbine Auersperg, danes pa je prepoznavna pod imenom Klet Krško.  Mnogi so mnenja, da je ob dobri vinski kapljici nastal marsikateri imeniten pesniški stih, naše vino Zeleni silvanec pa ponosno nosi ime grofa Zelenca.


Ali vemo, kako je nastala Prešernova Zdravljica?

Kdaj, kako in kje je bila spisana Prešernova Zdravljica, je zavito v tančico skrivnosti. Zagotovo vemo, da je France Prešeren cenil vino, da si je rad privoščil kozarček ali dva ter da je bil poln umetniškega navdiha. Še posebej v čislih je imel vino iz Leskovca (danes Klet Krško), ki je zorelo v vinski kleti njegovega prijatelja Anastazija Grüna. Ko se jima je pridružil še Andrej Smole, so omamljeni od čarov vina razgrabljali o literaturi in skovali marsikateri umetelni stih.


Zgodba o dveh legendah: cvičku in krškopoljskem prašiču

Cviček nam pripoveduje zgodbo o trti, ki se napaja iz domače zemlje, o rasti, zorenju in ljubezni. Razkriva nam skrivnosti o dlaneh ljudi, ki so s skrbnostjo obrali vsako jagodo, stoletja ljubeče skrbeli za rdeči nektar in ga delili s prijatelji. Ob njem so se veselili, se spoznavali, se ljubili in tudi jokali. Vse to pripoveduje cviček vsakomur, ki mu želi prisluhniti. Tako kot cviček ima tudi krškopoljski prašič (edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašiča) svojo zgodbo, ki ga določa. Zaradi zakonskih omejitev smo ga kot pasmo skoraj izgubili, a je trmasto vztrajal. Danes velja za kulinarično specialiteto. V Kleti Krško cenimo oboje – cviček in krškopoljca. V družbi drug drugega sta za gastronomske navdušence pravo bogastvo.

Starostna omejitev

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je namenjena polnoletnim osebam.
S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste stari 18 let ali več.

Vstopi